José Antonio Martín Pallín (Ágora Ctxt, 2022)
Martín ha estat fiscal i magistrat del Tribunal Suprem, actualment està jubilat pero segueix sent un referent dins de l’àmbit jurídic i en especial pel que fa als Drets Humans i qüestions bioètiques.
En aquest petit assaig, prologat per Yayo Herrero, planteja una qüestió cabdal per a poder afrontar una transició ecològica justa per a tots els pobles que habitem la Terra i, especialment, per a la pròpia Terra. Martín argumenta per què la Terra hauria de ser un subjecte jurídic i ens presenta diferents exemples de la jurisdicció internacional on elements naturals i/o ambientals han assolit el rang de subjecte a la legislació o en resolucions judicials.
A partir d’aquest plantejament proposa la redacció d’una Constitució de la Terra que estara per sobre de les constitucions dels estats i que garantira la sostenibilitat de la vida a tots els nivells.
Es tracta, doncs, d’una lectura breu però molt interessant per tal de plantejar a l’aula, per exemple, la qüestió dels drets. Tenen la natura i els seus elements drets? Com es poden garantir? Cal legislar-los?