I si un meteorit de dimensions considerables impactara sobre la Terra com ha passat en altres èpoques? Aquesta pregunta ens l’han fet als professors de ciències en més d’una ocasió. de fet és un clàssic començar les preguntes amb un I si..?, fins al punt que, de broma, anomeno als cursos de l’ESO 1r, 2n, 3r i 4t d’ISI respectivament. Però, i si realment passara? Quins serien els efectes?

Doncs ara tenim una eina ben entretinguda que ens permet quantificar l’impacte d’un meteorit a la Terra. Es tracta del lloc web Asteroid Launcher (neal.fun) que ens permet triar tant el punt de l’impacte com les dimensions i característiques del meteorit com l’angle amb el qual impacta sobre la superfície.

He fet la prova amb el meteorit que proposa per defecte l’aplicació i he triat com a lloc de l’impacte Ares del Maestrat. Els efectes de l’impacte, que és un dels aspectes més interessants i que pot donar molt de joc a l’aula, són la cirereta del pastís que fa que aquesta eina siga tan potent i tan recomanable per a treballar amb ella a l’aula. Vegem-los

Un impacte catastròfic

L’impacte seria realment catastròfic. El cràter seria d’unes dimensions tals que aniria des de l’Hostal de la Roja al nord fins a la Montalbana al sud i des del mas d’Estaca a l’est fins Santa Elena a l’oest.

Però això no seria l’únic desastre, la quantitat de calor generada en l’impacte actuaria com una bola de foc expandint-se en totes direccions amb una capacitat destructiva sense precedents.

Per si això no fora suficient, l’ona expansiva arrasaria amb tot allò que aniria trobant al seu pas amb diferents graus d’afectació segons la distància respecte el punt d’impacte.

L’ona de pressió provocaria vents desconeguts en escala humana. Els huracans quedarien com poca cosa més que una lleugera brisa en segons quines zones.

L’impacte acabaria generant un immens terratrèmol que seria percebut a bona part de la península amb una magnitud considerable.
Com veieu, l’aplicació permet triar diferents tipus d’impactes i posa a l’abast de l’usuari molta informació que pot ser utilitzada a l’aula per fer un bon grapat d’activitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *