Des de divendres 17 de maig que està exposada al Museu de Belles Arts de Castelló l’estela funerària ibera del Mas de Felip i que ha estat datada entre el segle II i I a.C.

Una troballa fortuïta

A primers d’agost de l’any passat, tot passejant pels voltants del mas, em vaig trobar amb una pedra grossa i ben tallada que em va cridar l’atenció. Inicialment vaig pensar que es tractava d’un llindar de porta o de finestra i que, eventualment, podria haver format part d’una construcció de la qual no en quedava cap rastre. En observar-la de més a prop me’n vaig adonar que allò no tenia res de llindar i que, per contra, podia tractar-se d’algun tipus de resta arqueològica.

La forma de prisma amb unes mides i proporcions molt concretes i la punta en forma de triangle em van fer pensar, des de la meua ignorància, en un mil·liari romà. Pel pla de la Canada d’Ares passa l’antiga via romana que comunicava amb la ciutat de Lesera i que venia del Coll d’Ares (topònim prou eloqüent).

Vaig comunicar la troballa a uns amics historiadors que, al seu temps, ho van posar en coneixement d’experts en la matèria. Aquests ràpidament van proposar la hipòtesi que es tractara d’una estela funerària, però calia trobar indicis d’inscripcions per tal de poder relacionar-la amb l’època en què va poder ser elaborada.

En una primera visita acompanyat del Dr. Ferran Arasa vaig aprendre diverses qüestions relacionades amb l’ocupació ibera i romana i que la hipòtesi de l’estela funerària ibera prenia força per unes marques característiques que presentava. Amb tot, es feia molt complicat entreveure-hi cap lletra o inscripció. Calia estudiar-la amb més detall.

Es comunica oficialment la troballa

La llei 4/1998 del Patrimoni Cultural Valencià, en el seu article 65, regula les troballes casuals i diu que qualsevol troballa arqueològica cal comunicar-la en el termini de 48 hores a la Conselleria de Cultura. Com és fàcil suposar, desconeixia els terminis i es va comunicar més tard, però en tot cas la troballa es comunicà a Patrimoni immediatament després de la visita del Dr. Arasa i gràcies a la seua mediació.

Amb posterioritat es va fer una segona visita amb el Dr. Artur Oliver (Director del Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló i conservador del Museu de Belles Arts de Castelló) es va prendre la decisió de traslladar l’estela al Museu de Belles Arts de Castelló on es netejaria i s’estudiaria amb detall, passaria a formar part de la col·lecció i, en funció dels resultats obtinguts, es dedicidiria la seua exposició pública a les sales del museu.

Finalment, aquest hivern i després d’una rentat de cara important de l’estela (l’exposició a la intempèrie l’havia deixada molt desgastada i plena de líquens), es va determinar que, efectivament, es tractava d’una estela funerària de l’època ibera i datada entre el segle II i I a.C.

Hi ha pendent la publicació d’un article científic al voltant de l’estela que serà enllaçat en aquesta entrada només siga públic.

2 thoughts on “L’estela funerària del Mas de Felip”
  1. Enhorabona, Jordi, tant per la troballa com per tot el que se n’ha derivat posteriorment!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *