Emilio Bueso va publicar aquesta impactant novel·la el 2011 i, llegida avui, resulta doblement impactant per l’actualitat que té en els fonaments del fil argumental que la sustenta. Bueso barreja hàbilment coneixements científics i dades tangibles amb una prosa fluïda i una trama pseudoapocalíptica (si em permeteu el mot) per dibuixar una distòpia futurista (o no tant) ambientada a casa nostra. I quan dic casa nostra, vull dir casa nostra literalment.

Sense fer cap spoiler faré quatre pinzellades de la novel·la. Cenital és una eco-aldea ubicada a l’interior de Castelló on una sèrie de personatges sobreviuen al col·lapse civilitzatori que ha viscut el planeta fruit de l’esgotament dels combustibles fòssils. Temporalment està ubicada al futur immediat d’aquell 2011 en què es publicà i aquest és, al meu parer, un dels elements més inquietants i alhora atractiu del relat. L’eco-aldea és ideada i impulsada per un individu que n’ostenta el lideratge i que ha aconseguit aglutinar tot un seguit de gent al voltant del projecte a través d’un blog que tenia obert a la xarxa i on, entrada a entrada, anava explicant els punts febles del sistema capitalista i la seua dependència malaltissa dels combustibles fòssils.

La novel·la combina de forma intel·ligent capítols ambientats a l’eco-aldea (temporalment postcol·lapsistes) amb capítols que simulen les entrades del blog del líder d’aquesta (aquests en un temps precol·lapsista). És en aquests capítols que Bueso fa, succintament, pedagogia del decreixement i la impossibilitat de mantenir un sistema econòmic basat en el creixement infinit en un planeta finit. Capítols que serveixen, al mateix temps, per contextualitzar els altres i teixir així una novel·la que és carn de canó de clubs de lectura perquè el debat que s’hi pot generar va molt més enllà del que la trama suggereix.

Deia abans que l’escenari triat per l’autor per a l’eco-aldea es troba a l’interior de Castelló. Sense citar explícitament on és, per quatre referències que hi apareixen al text no puc evitar situar-la a la vall del Bergantes. On la situaríeu vosaltres?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *