El digital ctxt.es té com a columnistes habituals el periodista, activista i ara diputat a les Corts Valencianes, Juan Bordera, i els científics del CSIC, Antonio Turiel i Fernando Valladares. Els seus articles són de lectura obligada perquè més enllà de fer valoracions de qüestions climàtiques, energètiques o al voltant dels models de transició energètica i/o ecològica i de societat en termes generals, aporten desenes de dades concretes per tal de bastir un argumentari potent sobre els temes tractats. Són capaços de complir una doble funció, informar i contribuir de forma activa a la reflexió col·lectiva amb dades tècniques que difícilment podríem tenir a l’abast de no ser per la seua clara voluntat divulgadora i pedagògica.
D’altra banda cal agrair a Ctxt el seu compromís amb tot allò referit a les múltiples crisis que el nostre planeta està patint per culpa de viure lligats a un sistema econòmic basat en un creixement perpetu sobre un planeta finit.
El 2022 Ctxt publicava El otoño de la civilización, un recull dels articles que Antonio Turiel i Juan Bordera havien escrit per al digital. Aquests articles tenien com a eix principal l’esgotament dels recursos fòssils i les conseqüències que això tindria sobre la nostra civilització. El títol era prou clar, l’escenari que ens depara és el d’una progressiva caiguda pel que fa a la disponibilitat de certs recursos materials i molt particularment energètics (petroli i gas, principalment, però també urani). Aquesta pèrdua de disponibilitat desacoblada d’uns indicadors econòmics que només entenen el seu propi creixement com a valor satisfactori originarà, sense cap mena de dubte, importants crisis. De fet, ja les patim malgrat els esforços per maquillar-les o dissimular-les amb fórmules carregades de tecno-opitmisme que, pretesament, ens han d’evitar els pitjors escenaris. Ara bé, la realitat, el dia a dia, es va imposant.
En aquesta segona entrega d’articles que representa el llibre ¿El fin de las estaciones?, els autors sumen a l’equip al també científic del CSIC Fernando Valladares i, puntualment, altres autors/es que han permès completar una obra coral molt consistent. En aquest cas els autors es pregunten si no estarem en un escenari de final d’un món en el que hi ha estacions en clara al·lusió a la crisi climàtica i com a conseqüència dels terribles indicadors que s’han registrat al llarg de 2023 (augment de temperatura dels oceans, rècords de temperatures arreu del planeta, augment de fenòmens extrems que se’n surten totalment d’escala…). Hi trobem, a més, articles vinculats a la necessitat d’un activisme mediàtic que cride l’atenció i que siga capaç d’atreure els focus sobre una qüestió, l’emergència climàtica, que urgeix de respostes contundents per part dels estats i que, malauradament, no s’estan donant. De retruc, aquests articles són una denúncia pública del tractament i resposta judicial completament desmesurada que estan rebent els activistes protagonistes d’aquestes accions, entre ells dos dels autors del llibre.
Si us interessa el tema és molt probable que hagueu llegit algun dels articles del recull perquè n’hi ha que han circulat força per les xarxes, amb tot és un goig poder disposar de tots ells en un únic volum que els dona coherència alhora que permet tenir una visió més completa de tot plegat.