Andreu Escrivà és, ara mateix i molt probablement, el divulgador científic que millor aborda la qüestió climàtica adreçada als i les joves. Ho ha demostrat amb Encara no és tard (Bromera, 2017), amb I ara jo què faig? (Sembra llibres, 2020), amb Contra la sostenibilitat1 (Sembra llibres, 2022) i ara torna amb aquest petit assaig sobre l’emergència climàtica que és una petita joia a tenir molt en compte com a lectura d’aula per a secundària.

I és que en aquesta idea s’ha escrit el text. Escrivà ha sintetitzat, tot utilitzant un llenguatge molt planer, clar i un estil molt directe, els arguments desplegats en els seus llibres per fer-los més accessibles – que ja ho eren, cal dir-ho- per a l’alumnat de secundària. És plenament conscient que el canvi climàtic i l’emergència social que porta implícita no és res que ha de venir sinó que ja el tenim ací, no és quelcom que pertany al futur sinó que és present en majúscules. I és des d’aquesta concepció del present que s’hi dirigeix als i les joves, perquè són ells i ells qui tenen més futur per davant i qui haurà de fer-hi front més decididament.

Una lectura d’aula

El llibre té 169 pàgines repartides en vuit capítols i una breu introducció. Capítols que han de llegir-se necessàriament de forma seqüencial perquè sovint s’hi fan referències a idees anteriors, de manera que reforcen contínuament allò vist. Cal dir que és una estratègia didàctica potent i molt ben utilitzada per Escrivà, com ho és el fet d’intercalar de tant en tant petits codis QR amb informació addicional (gràfics…). Amb tot, no ho explica tot amb detall oferint així una oportunitat per utilitzar el llibre com una eina magnífica per a una tertúlia dialògica amb l’alumnat en què se’l pot convidar a indagar pel seu compte en aquells conceptes, idees i arguments que s’hi presenten.

Escrivà ens ha fet un regal als docents de ciències que hem d’aprofitar i que no sé si podrem agrair-li prou. No tinc cap dubte que serà un dels llibres recurrents a les meus classes com ja ho han estat altres seus com els tres ressenyats al principi.

Així que, Andreu, només puc dir-te, gràcies!

1 Podeu llegir-ne una ressenya ací https://www.jordimarin.cat/contra-la-sostenibilitat/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *