Fa uns mesos vaig rebre un encàrrec molt especial i que comportava una responsabilitat que ratllava la gosadia per la meu part a l’hora d’acceptar-lo. Es tractava de fer el pròleg d’un llibre sobre el poble de Xodos que Artur Aparici i Joaquim Escrig estaven preparant. I dic gosadia, per no dir irresponsabilitat directament, perquè en aquell moment jo no havia visitat mai Xodos.

Ara bé, en rebre l’esborrany de manuscrit que hi havia en aquell moment vaig entreveure que, més enllà del que jo creia que havia de ser una publicació estrictament local, el text donava moltes pinzellades del que havia estat, del que és i del que eventualment pot ser la ruralitat. Tot explicat des de l’òptica del poble més agrest de l’Alcalatén, però perfectament extrapolable a qualsevol altre poble de la nostra geografia. Aquest va ser el motiu pel qual vaig acceptar l’encàrrec i va acabar esdevenint el punt de partida per a posar-hi fil a l’agulla.

Si busqueu un exemple del procés de despoblament que ha patit el rural valencià, en aquest llibre trobareu un bon paradigma i, sobretot, molt ben explicat i argumentat. Els motius de la pèrdua de població al rural van molt més enllà dels tòpics que s’han repetit des de certes esferes interessades per tal d’amagar un fet que molesta: el flagrant desequilibri territorial al que hem estat sotmesos els pobles. A més, el llibre projecta el rural cap al futur i, a partir de descriure una nova ruralitat -que no és ni més ni menys que la realitat dels pobles ara-, ens mostra quins són els reptes que haurem d’afrontar. Tot des de l’exemplificació, insisteixo, d’un cas concret -Xodos- però del que ràpidament trobareu el símil corresponent al vostre poble.

Xodos, un poble de Penyagolosa. Dels orígens a la Nova Ruralitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *