El Dr. Francisco Villar, psicòleg infantil i juvenil que forma part del programa d’atenció a la conducta suïcida del menor a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, publicava el 2023 Com les pantalles devoren els nostres fills i del qual en vaig fer una ressenya al gener. En aquesta ocasió ha publicat un llibre adreçat als adolescents perquè els ajude a prendre consciència dels beneficis de deixar de costat les pantalles.
Si heu llegit el primer llibre no us sorprendrà el contingut d’aquest segon. És, en essència, el mateix. Ara bé, Sense pantalles sento i penso millor està especialment pensat per a un públic adoslescent i tant l’estil emprat en el text com la presentació de tot el llibre estan pensats per fer-lo atractiu per a ells.
Pel que fa a l’estil és més directe i obvia les cites al peu amb referències bibliogràfiques que acompanyen les afirmacions que s’hi fan. No obstant, al final del llibre hi ha un petit recull de referències ordenades per capítols per si algú té interès en ampliar informació. D’altra banda els textos expositius són breus però conscisos, sense eufemismes i parlant sense embuts quan cal, sempre de forma honesta.
El contingut s’organitza en dos grans blocs. Al primer, El cervell, les pantalles i tu, s’explica de forma adaptada com funciona el cervell i quin impacte té l’ús de les pantalles sobre ell i, en definitiva, sobre l’infant o l’adolescent. Cal que el jovent tinga coneixement de com actuen per així poder entendre que el seu efecte no és en absolut beneficiós. S’acompanyen els capítols que el composen amb quadres didàctics que contraposen els missatges de màrqueting que envia el sector tecnològic i el que succeeix en realitat. Aquest és un dels punts forts del llibre.
Al segon bloc, 7 raons per les quals sense pantalles viuràs millor, Villar exposa tot d’arguments pels quals diferents aspectes de la nostra vida es veuen perjudicats per les pantalles i de quina manera experimentem canvis en positiu si les abandonem. Aquests set capítols compten amb l’afegit d’un petit resum final amb les idees principals que inclou d’una banda com afecten les pantalles i d’una altra què és el que necessita realment el cervell i, per concloure’l, un apartat amb indicacions del que podem fer. No es tracta doncs de capítols merament expositius sinó que acaben amb reflexions en positiu i propostes d’acció.
S’ha d’agrair al Dr. Villar l’esforç fet en condensar tota la informació fruit de la seua recerca i de la seua feina en un text senzill alhora que contundent i que representa una magnífica oportunitat per fer arribar als nostres joves tota aquesta problemàtica. Una lectura que és ferma candidata per a entrar a moltes tutories de l’ESO i batxillerat.